fredag 15 februari 2013

Svampsoppa


Häromdagen fick jag&Peggy finbesök hemma av Sharon&Marcus. Jag bjöd på lunch och dom hade med sig semlor,mums! Jag kollade vad som fanns i vårt kök,kanske slapp jag ta på oss kläder,Peggy ner i vagn och gå till affären. Japp! Torkade trattkantareller stod på hyllan. Det fick bli svampsoppa. Någongång ska bli den första! Det gick bra,kul att göra soppa. Det händer allt för sällan då det ej är min sambos favorit. Kan dock rekommendera att krydda mer än vad det står i receptet. Håll till godo! 

Svampsoppa


300 g färska rensade trattkantareller (eller 1,5 dl torkade) eller kantareller  
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
 1 l vatten
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk vitvinsvinäger

Förslag till garnering av trattkantarellsoppan:

Hackad purjolök och bladpersilja
En klick turkisk yogurt

Tillagning:

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme med svampen i en stor kastrull i smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt trattkantarellsoppan koka i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök.
  8. Servera gott bröd till 

 Tips! Använd det vattnet som de torkade kantarellerna har legat i blöt i,det ger extra "krydda" till soppan.



Inga kommentarer: